Így neveld a sárkányodat (2010) - Sárkányt mindenkinek

Dátum: 2012.04.05. 10:22
Szerző: Belfegor
    
Kulcsszavak:        

A Dreamworks újra nagyot alkotott, hatalmas lépést tettek afelé, hogy túlszárnyalják a Pixar Stúdió méltán dicsért és körülrajongott filmjeit. Az Így neveld a sárkányodat egy varázslatos és felemelő mese a barátságról, valamint látványosan és szórakoztatva tanulságos. Én azon sem csodálkozom, amikor a film megtekintése után mindenki sárkányok után vágyódik.

A történet nem túl bonyolult: a mese egy ijesztő világgal indít. Hibbant szigetén, ahol hősünk Hablaty is lakik, csak az számít igazi vikingnek, aki már ölt sárkányt. Azért van ez a nagy ellenszenv, mert a sárkányok elrabolják háziállataikat, valamint keményen okádják a tüzet a házaikra. Az ellentét feloldhatatlannak tűnik, ám ezen a szigeten él egy átlagos, tőlük teljesen különböző fiú (aki egyébként a főnök fia). Hablaty rossz időben született és rossz helyen, ugyanis nem találja helyét az őt körülvevő erőszakos világban. Egy véletlen folytán Hablaty megsebesít egy sárkányt, ám ahelyett, hogy kivégezné, megkíméli az életét. Hablaty Fogatlan segítségével rájön arra, hogy mindent, amit tudtak ezekről a lényekről az téves és nagyon is szeretnivaló teremtmények.

A rövid szinopszisból kitűnhet, hogy nem a történet újszerűsége miatt imádom ezt a filmet. Cressida Cowell írónő története alapján egy remek film készült: a cselekmény és a karakterek fejlődése logikus, jól váltogatják az akciódúsabb, az érzelmesebb és lassúbb jeleneteket. Rég láttam ilyen megható, emberséges animációs filmet, amelyben nincsenek erőltetett, kikacsintós felnőtt poénok. Az Így neveld a sárkányodat egyik pillanatában egy jól sikerült poénon a nevetsz, a másikban meg már a zsebkendőért nyúlnál. A Dreamworks-nél tudták, hogy a közönség nem fogja beérni egyetlen sárkánnyal, úgyhogy a játékidő alatt több tucatnyi sárkányon hüledezhet az ember. Van itt gigantikus, pufók, kígyónyakú, tüzet és forró gőzt okádó vagy egész testében lángoló, de ne feledkezzünk meg a macskaszerű Fogatlanról sem, aki Hablaty mellett a másik főszereplő. Szakemberek fáradhatatlan munkájának köszönhetően Fogatlan az elmúlt évek egyik legszerethetőbb animációs figurája.

Azt hiszem itt kifejezetten örülhetett az, aki 3D-ben láthatta ezt a vizuális orgazmust. Dean Debois – Chris Sanders rendezőpáros olyan pazar (akció) részletekkel és jelenetekkel pakolta tele a filmjét, hogy szem nem marad szárazon. Az animációs filmek mezőnyében egyedülállóan ’’fényképezett’’ filmről van szó, és ez nem csak a látványos jelenetekre, hanem például egy szimpla jelenet bevilágítására, vagy az éjszakai fény-árnyék hatásokra is vonatkozik.

A zene szintén kitűnő munka, kiemelném a film végén felcsendülő betétdalt, aminek az előadója a világhírű izlandi zenekar, a Sigur Rós, énekese és frontembere, Jónsi.

Hogy kiknek ajánlom? Természetesen az egész családnak, igen, a felnőtteknek is! Azoknak, akik már gyerekkorukban is rajongtak a sárkányokért, azoknak, akik film alatt szeretnének újra gyerekek lenni és azoknak is, akiknek a Disney mesék túl giccsesek.

És igen, a mese után én is akartam egy sárkányt.

Belfegor

Fotó: Filmindex.hu


    

Advertisement

Lájkolj minket! Lexi.hu

Üdv! A Lexi.hu Facebook oldalán folyamatosan közöljük a legfrissebb híreket, érdekességeket. Friss mozi híreket, és vicces videókat/képeket. Ezzel a gombbal lájkolhatod az oldalt, így nem maradsz le semmiről!

( Ez az ablak havonta egyszer bukkan csak fel. )